DE THEEDOEKEN

Rosa Johanna X participanten

Nyk de Vries

Klaske Oenema

De kosten voor de theedoeken zijn 44,32 euro (incl 21% BTW) per set. De speciale LP van Nyk de Vries is te bestellen en kost 120 euro (incl 21% BTW). Een set theedoeken bestaat uit 3 stuks de LP is een Limited Edition van 10 stuks. Beide zijn te bestellen door een mail te sturen naar: studiorosajohanna@gmail.com.

DE WORKSHOPS

In de maanden april en juni 2022 vonden er 2 verschillende workshops plaats bij Buurtmuseum Indische Buurt. Hierbij waren Nyk de Vries en Klaske Oenema uitgenodigd om een voordracht te geven geïnspireerd op de Indische buurt en wat er daar speelt. Binnen dit project werd het contrast van de Indische buurt duidelijk. Migratie en gentrificatie waren terugkerende thema’s in hun voordrachten. De verscheidene deelnemers aan de workshop gaven duidelijk weer wat er in de buurt speelt. 

Na het optreden was een workshop stempelen, waarmee we een patroon, geïnspireerd op de Indonesische IKAT weeftechniek ontwierpen voor op de theedoeken. De patronen van de twee verschillende workshops zijn uiteindelijk verwerkt tot een door Rosa Johanna ontworpen theedoek. 

In samenwerking met jongeren van de opleiding SintLucas in Boxtel hebben we een serie stempels gemaakt en de uiteindelijk compositie bepaald van het ontwerp. Deze workshop vond plaats bij het grafisch atelier in Den Bosch. Deze workshop deed ik samen met docent op SintLucas Maarten van Roessel. Uiteindelijk is met behulp van deze workshop het definitief ontwerp tot stand gekomen. Hier is de Lino-snede gemaakt die nu ook te zien is op de theedoek van Rosa Johanna.  

Voordracht Nyk de Vries. Op 24 april gaf Nyk de Vries een voordracht. Waarbij hij gedichten voorlas onder begeleiding van muziek. Gedurden zijn verblijf in de Indische buurt heeft hij een tekst gemaakt geinspireerd op de buurt en deze voorgedragen aan de bezoekers van de workshop.

Na deze voordracht vond de workshop plaats van Rosa Johanna. We maakte een serie foto’s van de straten en architectuur in de Indische buurt waarna we deze met stempels omzette in patronen. De workshop had 12 deelnemers. 

Het gedicht geschreven door Nyk de Vries kent ook een audiotrack. Deze wordt uitgebracht op Vinyl. 

Voordracht Klaske Oenema. Op 11 juni trad Klaske Oenema op. Zij zong een aantal nummers. Deze vormde de inspiratie voor op haar theedoek.  

Na dit optreden vond de workshop plaats van Rosa Johanna. We maakte wederom een serie foto’s van de straten en architectuur in de Indische buurt waarna we deze met stempels omzette in patronen. De workshop had 10 deelnemers. 

HET PROJECT

Binnen het project zoom in – zoom out gaat Rosa Johanna samenwerking met 2 schrijvers / makers in op de koloniale geschiedenis van Nederland en de naamgeving van de straten in de Indische buurt.

Zij organiseert in samenwerking met Museum om de Hoek en het Amsterdam Museum twee workshops in kader van de tentoonstelling ‘Collecting the city’, op 23 april en 16 juli in de Indische buurt.

In totaal zijn er drie theedoeken ontwikkelt. Deze worden als bundel en limited edition, in een oplage van 150 aangeboden in diverse winkels in de buurt.

Een theedoek bevat een collage en visualisatie van verzamelt materiaal in de workshops. De overige twee theedoeken bevatten teksten en beelden die tot stand zijn gekomen in samenwerking met de volgende dichters en schrijvers: Nyk de Vries en Klaske Oenema.

In samenwerking met deze dichters / schrijvers werd er field-research naar de buurt gedaan. Daarbij wordt meegenomen hoe de buurt in de loop der tijd is ontwikkelt en veranderd. Deze gedichten worden voorgedragen bij aanvang van de workshops.